Trochu jiná Čína

Část 4 - Na nudle k muslimům

Čína China

[zpět]

  • Část 1 - Úvod
  • Část 2 - Pagoda na Voňavé hoře
  • Část 3 - Pyžamová promenáda
  • Část 4 - Na nudle k muslimům
  • Část 5 - Psaní vodou na chodník
  • Část 6 - Pahorek, který přiletěl
  • Část 7 - Rozhledna ve tvaru pagody
  • Část 8 - Na sochy se (už) neplive
  • Část 9 - Střílny pro šikmo stojící střelce
  • Část 10 - V Číně se jezdí převážně vpravo
  • Část 11 - Rukavice na elektrický pohon
  • Část 12 - Jako houby po dešti
  • Na nudle k muslimům

    Čína je kulinářský ráj. A protože je to hodně velká země, má i velké množství rozličných kuchyní, z kterých se vybere i ten největší labužník. Jednotlivé restaurace se liší nejenom druhem nabízené kuchyně, ale také úrovní stolování a služeb a samozřejmě i cenovou hladinou. A i zde si vybere každý. Od honosných, exkluzivních a velice drahých podniků až po zaplivané špeluňky dvacáté cenové kategorie, kde se lze najíst za několik juanů, každému dle jeho gusta a peněženky.

    Čína China

    Při prvním pobytu v Číně jsem dával přednost restauracím s ubrusy, kde jsem očekával určitou úroveň a dodržování základních hygienických pravidel. S postupem času jsem však zjišťoval, že ani podniky bez ubrusů nejsou špatné, a že v nich vaří stejně dobře, jako v těch s ubrusy. A musím přiznat, že za celou dobu mého pobytu v Číně jsem nikdy neměl žádné žaludeční, či zažívací problémy. Samozřejmě, vše má své meze. K návštěvě výše zmíněných „restaurací“ dvacátých cenových skupin jsem nenašel nikdy odvahu, zvláště když se v nejbližším okolí vždy nacházela lépe vyhlížející jídelna.

    Čína China Čína China

    Muslimskou restauraci jsem poprvé „objevil“ v Šanghaji v létě 2009. Byla hned naproti luxusnímu hotelu, ve kterém jsem bydlel, v těsné blízkosti nového finančního centra Šanghaje, ve čtvrti Pudong (Pchutung). Vlastně jsem ji neobjevil já, ale můj kolega. Byla to restaurace „garážového“ typu, kde dveře nahrazovaly jakési závěsy, tvořené pásy tlusté a průhledné umělé hmoty, které při průchodu musíte rozhrnout (tyto závěsy u vchodu do obchodů jsou v Číně dost rozšířené, zejména v zimních měsících). A protože bylo horké a dusné léto, kuchyň s kouřícími kamny byla venku vedle vchodu do restaurace, přímo na chodníku.

    Čína China Čína China

    Personálem a současně i majiteli restaurace byli muslimové, muži, s typickými bílými čepičkami na hlavách. Někomu se může zdát divné, že v komunistické Číně žijí lidé vyznávající islám, ale je tomu skutečně tak. Z celkem 56 národností, které oficiálně v Číně žijí, je jich 10 počítáno k národnostem muslimským. Nejznámější jsou asi Ujgurové, žijící v severozápadní části Číny, v autonomní oblasti Xinjiang (Sin-ťiang). Kromě nich patří k muslimům třeba Kazaši, Tataři, Uzbeci a další. Nejpočetnější z muslimských minorit je národnost Hui (Chuej), k níž se podle údajů z roku 2011 hlásilo něco přes 11 miliónů obyvatel. Na rozdíl od ostatních muslimů žijí příslušníci národnosti Hui rozptýleně po celé Číně, nemají svůj vlastní jazyk a hovoří čínsky s místním dialektem. Na první pohled nerozeznáte, že nepatří k většinové populaci Han (Chan), jedním z poznávacích znamení jsou bílé čepičky u mužů, případně šátky u žen.

    A právě muslimové národnosti Hui provozují v čínských městech výše zmíněné restaurace, či jídelny, které mají jednu obrovskou přednost: dostanete zde jednu porci jídla, jak jsme zvyklí ze západní společnosti, tzn. jednu misku s nudlemi. Jinými slovy sem může zajít člověk na jídlo sám, což je v typických čínských restauracích značně problematické. Ne tedy v tom, že by tam snad měl samotný člověk vstup zakázán, ale vyplývá to ze způsobu servírování jídla. V běžné čínské restauraci si musíte objednat maso, nudle i zeleninu zvlášť, každá z příloh se podává odděleně. Pokud nechcete jíst pouze maso, či pouze přílohy, ale vše vyváženě zkombinovat, musíte si objednat minimálně šest, spíše však osm i více chodů. Pokud jíte ve větší společnosti, není to problém, objedná se větší množství chodů, o které se podělí celá hodující společnost. Ale už večeře ve dvou končí zpravidla tím, že část jídla nejste schopni dojíst.

    Čína China

    Jíst kluzké a dlouhé nudle (vypadají jako špagety) pomocí jídelních tyček není nic jednoduchého a musíte si osvojit určitou techniku jejich konzumace, kterou jsme odpozorovali od domorodců: nejprve uchopit „trs“ nudlí tyčkami, trochu je nadzvednout z talíře, předklonit se až k talíři a srkáním vtahovat nudle do úst. Když máte ústa plná, ukousnete nudle, visící vám z úst a zbytek trsu položíte zpět do talíře. Nevypadá to příliš esteticky, ale funguje to. Jedinou nevýhodou je, že volné konce nudlí, které vám plandají při srkání z úst, rozstřikují do okolí drobounké kapičky omáčky, mimo jiné i na vaši hruď a mírně vám tak potřísní oděv.

    Čína China

    Muslimské restaurace nenavštěvují jenom muslimové. Naprostou většinu hostů tvoří prostí Číňané, kteří se chtějí dobře, levně a rychle najíst. Výhodou také je, že zde nepotřebujete umět čínsky. Ne že by obsluha mluvila anglicky, nebo by zde byl jídelníček v angličtině. Na zdi jsou ale vyvěšeny obrázkové jídelníčky s fotografiemi i s cenami jídel, podobně jako je tomu v čínských jídelnách, které v poslední době vznikly i v našich městech. Ceny jsou tu neuvěřitelně nízké, jedno jídlo přijde v přepočtu zhruba na 30 Kč. Prstem ukážete na vybrané jídlo a potom usednete ke stolu a počkáte, až vám ho donesou. Na vepřovém si tu sice nepochutnáte, to mají muslimové zapovězené, ale mohu vás ujistit, že ať si dáte cokoli, bude to chutnat skvěle. A chvíle čekání si můžete krátit třeba sledováním ruční výroby nudlí. Ty se vyrábí tak, že s těstem se delší dobu mlátí o stůl, aby se dokonale prohnětlo, potom se nechá proležet přikryté utěrkou, následuje další mlácení a proležení. Po určitém čase je těsto dokonale připravené k tažení. Váleček těsta se roztáhne na šířku paží, přehne se v půli a znovu vytáhne, atd.. Občas se tažení prokládá točením vytaženého polotovaru. Jakmile jsou nudle vytaženy na potřebnou tenkost, vhodí se do kotle s vroucí vodou a je hotovo. K vybranému jídlu vám zdarma přidají misku výborné polévky, většinou masový bujón, ochucený zeleninou. Mimochodem, v Číně se nejí polévka před hlavním jídlem, ale až na závěr.

    Krátké video s ukázkou ruční výroby nudlí v muslimské restauraci, Zhangjiagang, březen 2010:

    Obsah této stránky vyžaduje novější verzi aplikace Adobe Flash Player.

    Získat aplikaci Adobe Flash Player

    Pokud budete cestovat do Číny, návštěvu muslimské jídelny byste si rozhodně neměli nechat ujít. Mohu vám ji vřele doporučit a určitě nebudete zklamáni.

    [zpět]    [ << ]   [ < ] 1 2 3   4   5 6 7 8 9 10   [ > ]   [ >> ]